Syysistuttajalle

 

Kastelu

 

Kastele taimet sekä ennen istutusta, että niiden ollessa istutuskuopassa.  Kastele niin, että maa kastuu läpeensä koko istutusalueella. On parempi kastella vaikkapa kerran viikossa kunnolla kuin useasti niin, että vain pintamaa vettyy. Jotta vesi menisi juuristolle, taimen ympärille tehdään loiva kastelusyvennys. Ennen talvea kuoppa tasoitetaan.

 

Savimaalla ja notkelmissa liika vesi voi tuottaa ongelmia. Savimaa salaojitetaan ja taimet istutetaan loivaan kumpuun.

Hiekan, kuorikatteen tai muun karkean aineksen lisäys maahan helpottaa veden imeytymistä maahan ja tekee maan ilmavaksi. Samalla se estää rikkakasvien itämistä.

 

Karkeaa kuorikatetta ei kuitenkaan saa laittaa nivelistään maahan juurtuvien peiteperennojen ympärille. Tällaisia ovat mm. suikeroalpi, pikkutalvio, rönsykakankaali.

 

Astiataimien istutus

 

Lähes kaikkien monivuotisten kasvien taimet ovat astiataimia. Niitä voi istuttaa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn eli silloin kun maa on sula. Kasvit voivat olla istutettaessa lehteviä. 

 

Poista ruukku tai pussi ennen istutusta multaan. Astiataimia ei yleensä leikata istutettaessa, jos ne ovat hyvin haaroittuneita. Myöskään havukasveja ja alppiruusuja ei leikata.

 

Paljasjuuriset taimet 

 

Aitataimet ovat yleisesti avojuurisia taimia ja niissä on vain 1-2 oksaa. Isompi kokoisia paljasjuuritaimia eli pensaita on myös saatavilla ja näissä on oksia enemmän.

 

Juuret on kiedottu kosteaan turpeeseen ja muovipussiin.

Kaikki paljasjuuritaimet istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä.

Syksyllä istutetut aitataimet leikataan seuraavana keväänä. Useimpien taimien versot leikataan oksasaksilla noin 10-20 senttiä versojen haaroittumiskohdan yläpuolelta.  Leikkaus varmistaa taimen haaroittumisen alhaalta saakka ja tekee aidasta tiheän. 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Takaisin ylös Takaisin ylös